Rengöra kristallkronor


Om oss

Kristallkronor.eu är en oberoende hemsida som inte ägs av de webbutiker vars produkter vi presenterar här. Välkommen!

Rengöring av kristallkrona

Guide till rengöring av kristallkrona
Om du har en kristallkrona vet du säkert att det inte är riktigt lika enkelt att rengöra den grundligt som det är med mycket annat. Många vill nämligen utföra sin rengöring av kristallkrona så skonsamt som möjligt, för att undvika att göra prismorna matta eller tråkiga.

Rengöring av kristallkrona behöver dock inte vara krångligt eller svårt. Här kommer istället några enkla och handfasta knep som hjälper dig med din rengöring:
Den första regeln du måste komma ihåg är att du alltid bör undvika att ta för mycket i själva prismorna, då detta kan skada dem. Istället bör man använda ett självrengörande rengöringsspray, som t.ex. Sparkle Plenty, som rengör utan att man själv behöver röra vid prismorna. Då undviker du automatiskt att kantstöta eller nagga på prismornas kanter!


Innan du börjar rengöra lampan ska du givetvis göra den strömlös, samt vänta tills att alla eventuella glödlampor har svalnat i lampan.
Sedan lägger du tidningar på golvet, och sedan kronan på dessa.
Spraya sedan kronan med sprayen, på nära håll (ca. 20 cms avstånd) genom att börja nedifrån. Fortsatt spraya tills alla ytor är helt våta. Om det är så att din krona är mycket smutsig, kan det behövas en omgång till, tills kristallkronan är helt ren. Du vet att kristallkronan är helt ren eftersom dropparna då är helt klara samt genomskinliga.

Om du inte vill köpa ett speciellt spray för rengöringen kan samma procedur även utföras med en sprayflaska, där man blandar vatten och diskmedel. Resultat behöver dock då inte alltid bli lika bra.
När du sprayat klart och ser klara droppar, låter du kronan torka, tills den är helt torr. Detta kan ta flera dagar. Säkerställ dock alltid att lampan är fullständigt torr innan du hänger upp den igen, eftersom skador och kortslutning annars kan uppstå.

I mycket extrema fall kan man även lägga hela kristallkronan i ett badkar med vatten och diskmedel. Detta gäller dock endast om din krona är mycket smutsig.
Gäller det en speciell krona som du behöver råd kring, är det bästa att kontakta inköpsstället eller tillverkaren för mer specifika råd. I allmänhet gäller dock råden för rengöring av kristallkrona för de allra flesta kristallkronor på marknanden, både äldre och nyare sådana.