Rengöra kristallkronor

Om oss

Kristallkronor.eu är en oberoende hemsida som inte ägs av de webbutiker vars produkter vi presenterar här. Välkommen!

Kristallkrona barock

Att tänka på för dig som vill skaffa en kristallkrona barock
Kristallkronor är något som de flesta förknippar med en lyxig inredning som gärna präglas av olika antikviteter. Om du också vill inreda på detta vis, måste du först bestämma dig vilken tidsperiod det är du gillar mest, för att inredningen ska bli så enhetlig och harmonisk som möjligt.

En av de mest populära tidsperioderna för inredning som fortfarande är populär idag är barocken. Många letar därför efter en kristallkrona barock eller åtminstone en kristallkrona som passar ihop med barockstilen. Om detta är aktuellt även för dig, kommer här en guide till hur du känner igen en kristallkrona som är förenlig med barocktidens övriga inredning:


Vad är barock?
Barocken var en europeisk stilriktning som dominerade i Europa under stora delar av 1500-1700-talet, även i Sverige. Det går därför att hitta barockföremål runt om i Europa med väldigt många olika ursprung.

Det finns även svensktillverkade barockföremål, och de olika barockföremålen skiljer sig därför ganska mycket ut utseendemässigt beroende på ursprung.
Barockstilen präglas av:
+ Dramatik
+ Storslagenhet
+ Och skulpturala former
Barocken gav även upphov till många konstnärer, så om du planerar att ha konstföremål i samma rum som du inreder i barockstil, bör du bekanta dig med följande barockkonstnärer för inspiration:

– Caravaggio
– Vermeer
– Velazquez
– Rubens
– Rembrandt
– Poussin
– Tidstypisk musik för denna period var t.ex:
– Bach
– Vivaldi
– Händel, vilket också kan fungera som en slags inspiration för en del.

Antiken fungerade ofta som inspiration under barocktiden, och kolonner, pelare och böljande former var därför vanliga.
Vad kännetecknar då en kristallkrona barock?
För det första ska en kristallkrona barock inte vara liten till storleken, utan hellre stor och i ögonfallande, då detta är typiskt för barocken, barockföremål ska nämligen inte döljas och de ska inte smälta in, utan visas upp.

Även guld och glänsande ytor, som också drar uppmärksamhet till sig, är typiska.
Dessutom är böljande och runda former typiska, eftersom detta också var tidstypiskt.

Lär dig mer
Det finns en hel del böcker och bra information kring barocken, bland annat på internet, som kan lära dig mer om barocken i allmänhet, och även fungera som inspirationskälla för din inredning.
Äkta barocklampor finns, men är ovanliga. De kommer främst ut till försäljning hos olika antikhandlare och auktioner, så det är inte särskilt troligt att man kommer att hitta en kristallkrona barock på loppis. Om du hittar en antik kristallkrona från barockperioden bör du alltid få den värderad för att förvissa dig om att den är äkta, och för att ta reda på om den restaurerats (på grund av lampornas höga ålder är detta vanligt).