Rengöra kristallkronor

Om oss

Kristallkronor.eu är en oberoende hemsida som inte ägs av de webbutiker vars produkter vi presenterar här. Välkommen!

Köpa kristallkronor

Tips för dig som ska köpa kristallkronor
Om du verkligen vill ha något unikt och mycket exklusivt där hemma, är kristallkronor ett utmärkt val. Få lampor ger ett så unikt, mysigt och lyxigt sken som en antik kristallkrona, men det som är nackdelen med dessa lampor är att det inte är helt lätt att hitta rätt när man ska köpa en. Det är nämligen mycket man ska tänka på och kolla. Därför kommer här en guide fylld med tips som hjälper dig göra ett bättre val, så att ditt köp av en antik kristallkrona blir lyckad.

För det första bör du börja med att läsa på om antika kristallkronor. De kan nämligen kosta en hel del, och därför är det viktigt att du när du köper något även köper något som behåller sitt värde.
För det andra bör du inte försöka fynda äkta antika kristallkronor via loppisar eller privatannonser, trots att det kan verka mycket billigare. Här har man dock inga garantier om kvalitet eller äkthet, så de flesta bör istället vända sig till en antikfirma med gott rykte.


Läs även på om de olika perioder då kristallkronor tillverkades, och bestäm dig för vilken period som intresserar sig bäst. Då är det nämligen betydligt lättare att lära sig så pass mycket om kronor från just denna period att man kan avgöra vad som är äkta eller inte.

Vanliga tidsperioder som gillas av många när det gäller detta är bland annat:
Barock
Renässans
Viktoriansk
Rokoko

Det är även viktigt att veta att kronor som blivit reparerade och restaurerade inte behöver vara värdelösa för det, om den som utförde arbetet var kunnig. Avfärda därför inte kronor där små ändringar gjorts!

Titta även på vilka material som använts i kronan. Detta är framför allt viktigt när det gäller hur du behöver ta hand om kronan sedan. Fästen och liknande kan även ge indikationer på om renovering kommer att behövas framöver, så även detta är värt att ta en titt på.
Att hålla utkik efter diverse stämplar och markeringar är också en god ide. För det första kan det hjälpa dig avgöra om kronan är äkta eller inte, och för det andra kan du med hjälp av stämplar och liknande lära dig mer om kronans ursprung, vilket alltid kan vara intressant för den nyfikna.
Om du väljer att köpa en antik kristallkrona av en antikhandlare (vilket vi alltså rekommenderar) bör även denna handlare kunna berätta en del om ursprunget för dig. Att lyssna på det antikhandlaren då berättar är att rekommendera, utifall att du någon gång vill sälja kronan vidare. Då kan all information du har om den öka försäljningsvärdet.
Be alltid att få prova lampan med ljus i, för att se så att allt fungerar som det ska, och hur ljuset lägger sig. Detta är nämligen den mest effektiva metoden för att upptäcka snedheter och t.ex. balansfel.

Kom ihåg att det inte bara är en faktor som påverkar priset på antika kristallkronor, utan flera. Några sådana faktorer är bland annat:
– Ålder (ju äldre kronan är, desto dyrare i regel)
– Skick (ju bättre, desto dyrare, såklart)
– Storlek
– Hur avancerad kronan är
– Hur många kristaller som finns i kronan
– Kristallernas kvalitet
– Fästmaterialets kvalitet