Rengöra kristallkronor

Om oss

Kristallkronor.eu är en oberoende hemsida som inte ägs av de webbutiker vars produkter vi presenterar här. Välkommen!

Antika kristallkronor

Kristallkronor tillhör de lyxigaste ljuskällorna man kan ha i ett hem och många väljer därför att skaffa dem. Trots att de inte på något sätt tillhör de mest prisvärda lamporna man kan skaffa. När man bestämmer sig för att köpa en kristallkrona är dock ett av de första besluten man måste fatta om man vill ha nya kristallkronor eller antika kristallkronor. Vad som passar bäst beror givetvis på din övriga inredning. Nytillverkade kristallkronor upplevs ofta som enklare. Antika kristallkronor har en helt annan charm.

Vad bör man tänka på

Undersök vilket material prismorna är gjorda av. Detta varierar oerhört mycket. De finaste lamporna har böhmiska kristallprismor. Kontrollera skicket noga för att upptäcka alla eventuella skavanker. Om du inte har så stor kunskap kring kristallkronor sedan tidigare kan det vara smart att köpa en bok om dem. Gör research på nätet kring vilka skavanker som vanligtvis finns på antika kristallkronor för att öka din kunskap.

Kronan ska vara stabil och inte hänga ojämnt. Även saknade prismor förekommer ofta på kristallkronor och en del kanske tycker att detta inte har så stor betydelse. Men ljusspridningen kan bli ojämn. Be att få se kronan med ljuset på för att se hur det ser ut.

Många antika kristallkronor är renoverade delvis. Om du stöter på en kristallkrona som blivit renoverad behöver det inte vara en nackdel. Värdet på kronan kan påverkas och du bör vara helt medveten om vilka renoveringar som gjorts. De bästa kristallkronorna har prismor och kristalldelar som är handslipade. Dessa är dock även ömtåligare än maskinslipade prismor. Skador är vanligare på handslipade prismor på grund av detta.

Rengöra sin kristallkrona

Att rengöra antika kristallkronor är något svårare än att rengöra moderna kronor. Läs därför alltid på om skötsel- och rengöringsråd innan du börjar rengöra kronan.